Theorie auto

Wanneer je bij ons komt lessen ontvang je een Online Theorie cursus cadeau. Hiermee kan je middels zelfstudie de theorie leren en oefenen voor het theorie-examen. Wij geven zelf geen theorie cursussen maar wanneer je het zelfstandig leren lastig vindt kunnen wij je doorverwijzen naar een geschikte opleider.

Het is aan te raden om je theorie-examen te doen aan het begin van je rijopleiding. De theorie heb je tijdens de praktijk lessen namelijk nodig en bovendien moet je in het bezit zijn van een geldig theorie certificaat voordat een tussentijdse toets of rijexamen aangevraagd kan worden.

Om theorie-examen te mogen doen moet je 16 jaar of ouder zijn. Een theorie-examen kan je zelf reserveren op mijn.cbr.nl . Hiervoor heb je DigiD nodig. Het reserveren gaat als volgt in zijn werk:

 • Ga naar mijn.cbr.nl en klik op het DigiD logo om in te loggen
 • Kies inloggen met alleen gebruikersnaam en wachtwoord
 • Kies theorie-examen reserveren
 • Doorloop alle stappen en kies een datum en een examen locatie
 • Betaal je theorie-examen met iDeal
 • Je ontvangt vervolgens een uitnodigingsbrief per email

Als je naar je theorie-examen gaat moet je een geldig identiteitsbewijs en je reserveringsnummer meenemen. Dit nummer staat in de uitnodigingsbrief die je hebt ontvangen van het CBR.

Het theorie-examen voor de auto duurt 30 minuten en bestaat uit de volgende drie onderdelen:

 • Gevaarherkenning: Dit onderdeel bestaat uit 25 vragen en gaat over het herkennen van gevaar en wat je moet doen in een situatie. Je slaagt voor dit onderdeel als je tenminste 13 vragen goed hebt
 • Kennis: Dit onderdeel bestaat uit 12 vragen en gaat over het herkennen en kunnen benoemen van feiten en regels. Om te slagen voor dit onderdeel moet je tenminste 10 vragen goed beantwoorden
 • Inzicht: Dit onderdeel bestaat uit 28 vragen en gaat over het toepassen van regels en de juiste beslissingen nemen. Van dit onderdeel moet je tenminste 25 vragen goed hebben

Na afloop van het examen krijg je meteen de uitslag. Je moet voor alle 3 onderdelen een voldoende halen om te slagen. Het is daarom belangrijk om je op alle onderdelen even goed voor te bereiden. Wanneer je geslaagd bent blijft de uitslag 1,5 jaar geldig.


2toDrive

Met 2toDrive kan je eerder je rijbewijs halen. Vanaf 16,5 jaar mag je beginnen met lessen bij een rijschool en vanaf je 17e verjaardag kun je het rijexamen afleggen. Wanneer je geslaagd bent voor je rijbewijs mag je tot je 18e de weg op onder begeleiding van een coach. Op die manier kun je onder relatief veilige omstandigheden rijervaring opdoen voordat je alleen de weg op gaat. Deze manier van ervaring opdoen zorgt ervoor dat je een zelfverzekerde bestuurder wordt en minder kans hebt op brokken in het verkeer.

Wie jou mag begeleiden als coach bepaal je zelf. Je kunt minimaal 1 tot maximaal 5 coaches kiezen. Een coach kan bijvoorbeeld een ouder, een vriend of een bekende zijn. Wel moet een coach aan bepaalde voorwaarden voldoen. Op de site 2toDrive.nl kan je alle voorwaarden nalezen en ook kunnen coaches zich hier aanmelden.

Als je coaches zich aangemeld hebben vraag jij een begeleiderspas aan. Dit doe je op de site van 2toDrive.nl. De begeleiderspas moet je aangevraagd hebben voordat je je rijbewijs kan aanvragen bij jouw gemeente.
Rijschool machtigen

Een tussentijdse toets of een praktijkexamen wordt door de rijschool aangevraagd. Hiervoor hebben wij jouw toestemming nodig. Op mijn.cbr.nl kan je ons hiervoor machtigen. Hou hiervoor het rijschoolnummer bij de hand. Het rijschoolnummer van Autorijschool Henry is 3632Z8.

Het machtigen van je rijschool gaat als volgt in zijn werk:

 • Ga naar mijn.cbr.nl en klik op het DigiD logo om in te loggen
 • Kies inloggen met alleen gebruikersnaam en wachtwoord
 • Kies rijschool machtigen
 • Doorloop alle stappen en let hierbij op dat de naam van je rijschool klopt
 • Je ontvangt een bevestiging van de machtiging per email

Laat het ons weten als je ons hebt gemachtigd!


Gezondheidsverklaring

Voor zowel je rijbewijs auto als je rijbewijs bromfiets moet je een gezondheidsverklaring invullen. Daarvoor moet je een aantal vragen over je gezondheid beantwoorden. Als je gezond bent, dan krijg je bericht dat je rijgeschikt bent. Als je een aandoening hebt die de veiligheid van jezelf of van andere weggebruikers in gevaar kan brengen, dan kan het CBR vragen om een medische keuring of advies van een arts.

Een gezondheidsverklaring aanvragen gaat als volgt in zijn werk:

 • Ga naar mijn.cbr.nl en klik op het DigiD logo om in te loggen
 • Kies voor inloggen met sms. Vul je DigiD en wachtwoord in
 • Vul de vragen over je gezondheid naar waarheid in
 • Onderteken je gezondheidsverklaring met sms-code
 • Betaal de verklaring met iDeal
 • Je ontvangt per email een notificatie als er een bericht voor je klaarstaat

Laat het ons weten als je een Verklaring van Geschiktheid hebt gekregen!


Bromfiets rijbewijs

Voordat je met de praktijk opleiding bromfiets begint moet je eerst je theorie behaald hebben. Wanneer je 15,5 jaar oud bent kan je al op examen voor je bromfiets theorie. Het theorie-examen kan je zelf aanvragen op de site mijn.cbr.nl. Vanaf de leeftijd van 16 jaar mag je op een scooter of bromfiets rijden. Je bromfiets rijbewijs kan je in 1 dag halen. De praktijkopleiding bestaat uit 4 lesuren met aansluitend het praktijkexamen bij het CBR. Het praktijkexamen wordt door de rijschool aangevraagd en voordat we dat kunnen doen moet je de rijschool machtigen op mijn.cbr.nl.

Wanneer je op examen gaat voor je bromfiets moet je een aantal dingen meenemen:

Een geldig en wettelijk toegestaan identiteitsbewijs; geschikte kleding; geschikte bromfiets; de reserveringsbevestiging voor het examen; je theoriecertificaat AM.


Zelfreflectie

Zelfreflectie is een onderdeel van de praktijkexamens en tussentijdse toetsen voor de auto (Categorie B). Het dwingt je om kritisch te kijken naar je ontwikkeling als automobilist. Je vult het Formulier Zelfreflectie vooraf in, bijvoorbeeld thuis of tijdens een rijles. Je geeft het formulier aan het begin van je praktijkexamen of tussentijdse toets aan je examinator. Die bekijkt je antwoorden pas na de uitslag en bespreekt ze dan samen met jou. Het formulier telt dus niet mee voor de uitslag je examen of toets.

Download hier het Formulier Zelfreflectie